Представена публикация

Първа възрастова криза - Кризата на ината

автор: Ангелина Костова Настъпва на около две и половина, три годишна възраст (според особеностите на всяко едно дете може да е по различн...

10 ноември 2023

Прегледи на децата в Германия. Преглед U1

Кога?

Веднага след раждането


Първият преглед на Вашето бебе се провежда веднага след раждането. Новороденото се преглежда на кратки интервали за жизнени функции като дишане и сърдечно-съдова система. Наблюдава се внимателно, за да може да се осъществи незабавна намеса при евентуални здравословни проблеми.

Основната цел на U1 е да идентифицира състояния и външни малформации, които изискват незабавно лечение. По този начин могат да се предприемат необходимите незабавни мерки и да се избегнат усложнения.

Ето какво се изследва:

Така наречената стойност на Апгар. Тя се използва за проверка на цвета на кожата на бебето, сърдечната дейност, рефлексите, мускулното напрежение и дишането. Тази стойност се определя след пет и отново след десет минути.

За да е сигурно, че Вашето новородено е получило достатъчно кислород по време на раждането, се взема кръв от пъпната връв и се определя нейната pH стойност (киселинност).

Търсят се външно видими малформации.

Вашето бебе ще бъде измерено и претеглено и след консултация с Вас ще му бъде даден витамин К за предотвратяване на вътрешно кървене.

Ще получите експертен съвет относно храненето на Вашето дете (кърмене или други форми на хранене). Можете да получавате помощ през целия период на кърмене, и ако бебето Ви има проблеми с храненето.

През следващите три дни ще бъдат препоръчани допълнителни важни прегледи за Вашето бебе. Те ще позволят навременното откриване и лечение на съответните заболявания.

Изследването за критични вродени сърдечни дефекти трябва да се извърши между 24 и 48 часа от живота на Вашето бебе.

Тестовете за вродени нарушения на метаболизма и кистозна фиброза трябва да се направят между 36 и 72 часа от раждането, като за тази цел се вземат няколко капки кръв на бебето.

Изследването на слуха при новородени трябва да се извърши до 72-ия час от раждането.

Ще получите подробен информационен лист за всеки от тези прегледи.

Следващият преглед трябва да се извърши от 3-ия до 10-ия ден от раждането (U2).

Цялото съдържание в тази статия се основава на надеждни, специализирани и публични източници. Съветите и информацията, изброени тук, по никакъв начин не заместват медицинската помощ от подходящ специализиран персонал. Винаги се консултирайте с Вашия лекар за професионална диагноза и лечение.