Хроничният СТРЕС като катализатор на емоционално хранене се наблюдава все по- често в наши дни.
Колкото по-стресиращо е ежедневието ни, толкова по-вероятно е да станем жертва на емоционалното хранене, като реакция на стрес. Всеки от нас е имал стресови ситуации и знае за какво става дума.
Причината за това всъщност е много проста. Съвременният начин на живот се основава на все по-бързо темпо, високи очаквания и, за съжаление, все по-чести сравнения с другите и какво ли още не.
Комбинацията от всички горепосочени точки влияе върху нивото на хормона на стреса кортизол.
При доста хора нивата на кортизол, вместо да се покачват само в моменти, когато е жизненоважно - “бори се или бягай”, са доста над нормалните за продължително време, дори са хронично завишени.
Какво се случва?
Kортизолът се счита за един от най-силните стимули, предизвикващи желание да ядем солени, сладки и хрупкави храни, тъй като те осигуряват на тялото бърз източник на енергия. Това ни успокоява за кратко благодарение на хормоналната буря, която се случва в тялото ни.
Какво преживяваме в емоционален аспект, след като сме се натъпкали с храна като реакция на стрес?
Първоначално усещаме успокоение от преживяния стрес.
След това започва да ни гложди чувството за вина, че отново сме се поддали на напрежението и сме посегнали към храната.
В следващ момент нещо се обърква и отново сме в ситуацията да ядем, за да се успокоим.
Въртим се в омагьосан кръг, както хамстерът върти колелото в своята клетка.